Ciasto marchewkowo-dyniowe

Opublikowano: 22.06.2022 r.
Dynia, marchewka, jajka, orzechy włoskie i mąka pszenna - to właśnie one królują w tym przepisie na ciasto marchewkowo-dyniowe. Mięciutkie, pachnące przyprawami i lekko wilgotne od dyni i marchewki, z delikatnymi chrupiącymi fragmentami orzechów w każdym kęsie. Cudownie smaczne, idealne na jesienne wieczory!
Składniki dla 10 porcji:
- Dynia - 200 g
- Marchewka - 200 g
- Cukier - 130 g
- Mąka pszenna typ 500 - 260 g
- Jajko - 3 szt.
- Proszek do pieczenia - 10 g (2 łyżeczki)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Orzechy włoskie - 40 g
- Przyprawy - cukier
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, tarka, tortownica 23 cm, pędzelek, miska
Przepis krok po kroku
- Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce.
- Dynię obierz ze skóry i włókien z nasionami. Pozostały miąższ zetrzyj na tarce i dodaj do marchewki.
- Wsyp do warzyw cukier i odstaw na kilka minut, by puściły sok.
- Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia, jajka oraz olej. Całość dokładnie wymieszaj.
- Dodaj posiekane orzechy i ponownie wymieszaj.
- Ciasto wlej do wysmarowanej olejem formy i piecz przez 50 minut w 200 st. C. do suchego patyczka.
Komentarz dietetyka
Dynia jest warzywem niskokalorycznym, które w 100 g zawiera ok. 30 kcal. Co ważne, w procesie gotowania lub pieczenia nie traci wartości odżywczych, a ma ich sporo.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk