Ciasto marchewkowo bananowe

Opublikowano: 16.01.2022 r.
Banany, marchewka, jajka i mąka pszenna – to główne składniki naszego ciasta marchewkowo bananowego. Banany nadają mu słodyczy i miękkości, marchewka dodaje wilgotności, a mąka pszenna i jajka sprawiają, że ciasto jest lekkie i puszyste.
Składniki dla 10 porcji:
- Cukier - 125 g (1/2 szklanki)
- Olej rzepakowy - 50 ml (5 łyżek)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 250 g (1 szklanka)
- Jajko - 2 szt.
- Banan - 200 g (2 sztuki)
- Marchewka - 120 g (2 sztuki)
- Przyprawy - sól, cynamon, soda oczyszczona
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, tarka, blaszka do pieczenia 25x35 cm, miska
Przepis krok po kroku
- Jajka wbij do miski, zmiksuj z olejem.
- Dodaj mąkę, najlepiej przesianą przez sitko, całość wymieszaj.
- Następnie dodaj cukier, banany rozgniecione widelcem oraz marchewkę startą na tarce.
- Wszystkie składniki dokładnie połącz.
- Przełóż masę do foremki i upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach C.
Komentarz dietetyka
Ciasto możesz przygotować w wersji bez glutenu, jeśli zamienisz mąkę pszenną na naturalnie bezglutenową np. gryczaną.
~ Oliwia Gawron, dietetyk