Ciasto marchewkowe z mascarpone
Opublikowano: 29.03.2021 r.
Marchewka, mąka pszenna, jajka i olej rzepakowy to główne składniki tego pysznego ciasta marchewkowego z mascarpone. Dodaj do tego jeszcze trochę cukru, orzechy włoskie oraz wyjątkowe połączenie śmietanki kremowej i serka mascarpone, by uzyskać idealnie wilgotne, aromatyczne ciasto, które zadowoli każde podniebienie.
Składniki dla 12 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 260 g (2 szklanki)
- Marchewka - 250 g (5,5 średniej marchwi po obraniu)
- Jajko - 3 szt.
- Cukier - 200 g (szklanka + 3 łyżki)
- Olej rzepakowy - 200 ml (4/5 szklanki)
- Orzechy włoskie - 60 g (dwie garści)
- Proszek do pieczenia - 6 g (łyżeczka)
- Soda oczyszczona - 5 g (łyżeczka)
- Śmietanka kremowa 30% - 400 g (dwa małe opakowania)
- Mascarpone - 250 g (jedno opakowanie)
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, tarka, duża miska, papier do pieczenia, miska, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm
Przepis krok po kroku
- Marchew obierz i dokładnie oczyść ze wszystkich ewentualnych uszkodzeń. Zetrzyj na tarce o małych oczkach.
- Do dużej miski dodaj jajka oraz szklankę cukru. Ubij na puszystą, jasną pianę, potrwa to około 5 minut.
- Do ubitych jajek z cukrem dodawaj partiami olej i miksuj dalej.
- Dodawaj po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, sodą oraz cynamonem.
- Na koniec dodaj do masy startą marchew oraz posiekane orzechy włoskie.
- Formę do pieczenia wyłóż papierem, wylej ciasto i piecz 40 minut w temperaturze 170 stopni. Ciasto możesz upiec w okrągłej formie o średnicy 24 cm.
- Kiedy ciasto będzie się piekło przygotuj masę. Śmietankę przelej do miski, dodaj 3 łyżki cukru i stopniowo zwiększając obroty miksera ubij na puszystą pianę. Na koniec dodawaj po łyżce sera mascarpone i miksuj aż uzyskasz puszystą, gładką masę.
- Ciasto ostudź (musi być całkowicie wystudzone, jeśli nie masa się roztopi). Przetnij je na dwie lub trzy części. Podziel masę i posmaruj nią blaty. Wierzch ciasta również posmaruj masą.