Ciasto marchewkowe z kremem
Opublikowano: 25.03.2021 r.
Marchewka, orzechy włoskie, mąka pszenna typ 750 i mascarpone – to klucz do pysznego ciasta marchewkowego z kremem. Dodajemy jajka, olej rzepakowy i odrobinę proszku do pieczenia dla idealnej konsystencji. Całość uzupełnia aksamitny krem z mascarpone i śmietanki kremowej. Ten przepis to smakowita kompozycja chrupiących orzechów i wilgotnego ciasta marchewkowego, które rozpływa się w ustach.
Składniki dla 10 porcji:
- Jajko - 2 szt.
- Olej rzepakowy - 100 ml
- Marchewka - 250 g
- Orzechy włoskie - 50 g
- Mąka pszenna typ 750 - 200 g
- Proszek do pieczenia - 10 g
- Mascarpone - 100 g
- Śmietanka kremowa 30% - 50 g
- Przyprawy - cynamon, cukier puder, przyprawa do piernika
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, tarka, blaszka keksowa 26 cm
Przepis krok po kroku
- Marchewkę umyj i obierz.
- Zetrzyj na tarce.
- Z marchewki odciśnij nadmiar wody.
- Oddziel białka jaj od żółtek.
- Żółtka dodaj do marchewki.
- Orzechy drobno posiekaj i dodaj do marchewki.
- Wsyp mąkę i proszek do pieczenia.
- Białka ubij na sztywną pianę.
- Ubitą pianę dodaj do reszty składników.
- Delikatnie wymieszaj.
- Powoli wlewaj olej cały czas mieszając.
- Dodaj przyprawy i jeszcze raz wymieszaj.
- Piekarnik nastaw na 180 stopni.
- Ciasto przełóż do blachy do pieczenia wyłożonej papierem.
- Piecz ok. 50 minut.
- Mascarpone i śmietankę przełóż do miski i ubij na jednolitą puszystą masę.
- Upieczone ciasto odstaw do ostygnięcia.
- Przekrój ciasto na dwie warstwy i każdą posmaruj częścią powstałego kremu.
- Połącz dwie warstwy i pozostałą częścią kremu posmaruj wierzchnią część ciasta.