Ciasto marchewkowe z białą czekoladą
Opublikowano: 03.04.2021 r.
Czekolada biała, mąka pszenna, starta marchewka i cztery jajka – to kluczowe składniki ciasta marchewkowego z białą czekoladą. Warto też wspomnieć o sporej ilości cukru oraz oleju rzepakowego, które nadają ciastu wyjątkowej wilgotności i słodyczy. Wszystko to połączone razem tworzy pyszną, przyjemnie karmelową ucztę dla podniebienia!
Składniki dla 8 porcji:
- Czekolada biała - 200 g (2 tabliczki (2 sztuki))
- Mąka pszenna typ 500 - 335 g (2 i 1/2 szklanki)
- Marchewka - 300 g (3 szklanki startej marchewki)
- Jajko - 4 szt. (4 jajka rozmiar M)
- Cukier - 200 g (1 szklanka)
- Proszek do pieczenia - 4 g (1 łyżeczka)
- Soda oczyszczona - 5 g (1 łyżeczka)
- Sól - 3 g (1/2 łyżeczki)
- Olej rzepakowy - 160 ml (3/4 szklanki oleju)
- Bułka tarta - 30 g (3 łyżki)
- Masło - 14 g (2 łyżeczki)
- Przyprawy - przyprawa korzenna do piernika
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, miska, szpatułka, miseczka, blaszka do pieczenia 24 cm średnica
Przepis krok po kroku
- Marchew opłucz, obierz i zetrzyj na tace na drobnych oczkach.
- Do miski daj przesianą mąkę, 1 łyżeczkę przyprawy korzennej, sól, sodę i proszek do pieczenia. Wymieszaj.
- Jajka wbij do miski i dodaj cukier, następnie ubij na sztywną masę. Dodaj olej i dalej miksuj. Następnie wsyp wymieszane suche produkty i wymieszaj wszystko za pomocą szpatułki. Na koniec dodaj startą marchewkę i jeszcze raz wymieszaj.
- Blaszkę wysmaruj masłem i obtocz w bułce tartej, następnie przelej tam gotową masę.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni Celsjusza. Piecz przez ok. 50 min.
- Do małego garnka wlej wodę i zagotuj. Na górze połóż metalową miseczkę i wrzuć kawałki czekolady. Często mieszaj, aż czekolada się roztopi.
- Gotowe ciasto (przestudzone) polej ciepłą czekoladą.