Ciasto marchewkowe Thermomix
Opublikowano: 20.12.2021 r.
Marchewki, orzechy włoskie, olej rzepakowy i mascarpone to kluczowe składniki tego pysznego ciasta marchewkowego przygotowanego w Thermomixie. Dzięki nim ciasto jest wilgotne, aromatyczne i ma delikatny, kremowy wierzch. Do tego prostego przepisu potrzebujesz też cukru i mąki pszennej, które nadadzą ciastu odpowiednią teksturę i słodycz.
Składniki dla 10 porcji:
- Marchewka - 350 g (8 średnich sztuk)
- Orzechy włoskie - 70 g (8 sztuk)
- Olej rzepakowy - 150 ml
- Cukier - 200 g
- Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista - 140 g
- Jajko - 4 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 200 g
- Cukier puder - 120 g
- Cukier waniliowy - 10 g
- Mascarpone - 500 g
- Przyprawy - sól, imbir mielony, cynamon, proszek do pieczenia, cukier, soda oczyszczona
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, tortownica 26 cm, thermomix, kopystka (thermomix), motylek (thermomix)
Przepis krok po kroku
- Do naczynia Thermomixa wsyp orzechy i rozdrobnij przez 3 sekundy / obroty 5. Przesyp do innego naczynia.
- Marchewki obierz, umyj i pokrój na duże kawałki, po czym wrzuć do naczynia Thermomixa. Rozdrobnij 8 sekund / obroty 6.
- Dodaj mąki, olej, jajka, łyżeczkę cynamonu, cukier, szczyptę soli, szczyptę imbiru, łyżeczkę sody oczyszczonej i dwie łyżeczki proszku do pieczenia oraz orzechy, zostawiając odrobinę do posypania ciasta.
- Wszystko mieszaj z pomocą kopystki przez około 35 sekund, stopniowo zwiększając obroty do poziomu 5.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
- Wlej ciasto do tortownicy i piecz w 180 stopniach przez 35-40 minut, do suchego patyczka.
- Umyj i dokładnie wysusz naczynie Thermomixa.
- Nałóż motylek na ostrza naczynia Thermomixa.
- Wsyp cukier puder, cukier waniliowy i dodaj mascarpone.
- Wszystko razem ubijaj przez 25 sekund / obroty 4.
- Po upieczeniu ciasta odczekaj, aż wystygnie i wierzch posmaruj przygotowanym kremem, posyp pozostałymi orzechami włoskimi.
Komentarz dietetyka
Ciasto marchewkowe to pyszne rozwiązanie na przemycenie warzyw w diecie nie tylko dzieci.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk