Ciasto marchewkowe fit
Opublikowano: 01.04.2021 r.
Marchewka, mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa i miód to podstawa tego fit ciasta marchewkowego. Dodatkowo, jajka i orzechy włoskie nadają mu wyjątkowy smak i konsystencję, a olej kokosowy dba o jego odpowiednią wilgotność. Proszek do pieczenia i soda oczyszczona sprawiają, że ciasto jest puszyste i lekkie. To idealne połączenie dla wszystkich, którzy dbają o zdrową dietę!
Składniki dla 12 porcji:
- Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa - 80 g (3/4 szklanki)
- Marchewka - 90 g (2 średnie marchewki)
- Miód - 63 g (2,5 łyżek)
- Jajko - 2 szt.
- Orzechy włoskie - 30 g (garść)
- Olej kokosowy - 63 ml (1/4 szklanki)
- Proszek do pieczenia - 2 g (pół łyżeczki)
- Soda oczyszczona - 3 g (pół łyżeczki)
- Przyprawy - imbir mielony, cynamon
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, tarka, duża miska, foremka keksówka, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni a formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
- Marchew umyj, usuń końce, obierz i zetrzyj na trace o małych oczkach.
- W dużej misce ubij jajka na puszystą jasną pianę. Dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, 1/4 łyżeczki imbiru i pół łyżeczki cynamonu.
- Ubijając jeszcze jajka dodaj miód i roztopiony olej kokosowy.
- Do masy jajecznej dodaj startą marchew, wymieszaj szpatułką i dodawaj porcjami mąkę. Na koniec dodaj posiekane orzechy i dokładnie wymieszaj.
- Piecz około 45 minut aż ciasto będzie rumiane.
- Do ciasta możesz przygotować polewę, którą znajdziesz w naszych przepisach.