Ciasto marchewkowe bezglutenowe
Opublikowano: 01.04.2021 r.
Marchewka, mąka ryżowa, banany, orzechy włoskie, ksylitol i oliwa z oliwek – to kluczowe składniki bezglutenowego ciasta marchewkowego, które zaskoczy cię niecodziennym połączeniem smaków. Zdrowe i pełne witamin marchewki oraz banany nadają wilgotności i słodyczy, orzechy włoskie dodają chrupkości, a ksylitol oraz mąka ryżowa sprawiają, że to ciasto jest zarówno smaczne, jak i bezpieczne dla osób na diecie bezglutenowej.
Składniki dla 9 porcji:
- Marchewka - 400 g (4 małe sztuki)
- Mąka ryżowa - 250 g
- Banan - 300 g (3 średnie sztuki)
- Orzechy włoskie - 50 g
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 150 g
- Oliwa z oliwek - 200 ml (około 1 szklanki)
- Przyprawy - soda, cukier puder, cynamon, bezglutenowy proszek do pieczenia
Liczba porcji: 9
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, tarka, foremka keksówka, miska
Przepis krok po kroku
- Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na drobnych oczkach tarki.
- Banana obierz ze skórki, wrzuć do miski i rozgnieć widelcem.
- Następnie do banana dodaj ksylitol i utrzyj za pomocą miksera.
- Do masy dodaj mąkę ryżową, oliwę, po 1 łyżeczce proszku do pieczenia, sody i cynamonu. Wszystkie te składniki zmiksuj na jednolitą masę.
- Do masy dodaj startą marchew i posiekane orzechy. Całość ręcznie wymieszaj, aż składniki się połączą.
- Keksówkę wysmaruj olejem i przełóż do niej masę ciasta.
- Formę z ciastem piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około godzinę.
- Gdy ciasto się upiecze wyjmij je z formy i zostaw do wystygnięcia.
- Ostygnięte ciasto posyp cukrem pudrem i podziel na 9 części.