Ciasto marchewkowe bez cukru
Opublikowano: 02.04.2021 r.
Marchewka, banany i mąka owsiana to główne składniki tego pysznego ciasta marchewkowego bez cukru. Dodaj do tego orzechy włoskie i odrobinę ksylitolu, a uzyskasz deser, który jest nie tylko smaczny, ale również zdrowy. Zastępujemy cukier bananami i ksylitolem, a całość sklejają jajka i olej kokosowy, nadając ciastu wilgotność i delikatny smak.
Składniki dla 12 porcji:
- Marchewka - 135 g (3 średnie sztuki)
- Olej kokosowy - 60 ml (5 łyżek)
- Jajko - 4 szt.
- Banan - 300 g (3 średnie banany)
- Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa - 250 g (2 szklanki i 8 łyżek)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 40 g (3 niepełne łyżki)
- Orzechy włoskie - 60 g (dwie garści)
- Proszek do pieczenia - 4 g (łyżeczka)
- Soda oczyszczona - 4 g (niepełna łyżeczka)
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, tarka, garnek mały, papier do pieczenia, miska, blaszka keksowa
Przepis krok po kroku
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni a formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
- Marchew umyj, usuń końce, obierz i zetrzyj na trace o małych oczkach.
- W dużej misce ubij jajka na puszystą, jasną pianę. Dodaj marchewkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, pół łyżeczki cynamonu oraz ksylitol.
- Roztop olej kokosowy i dodaj do masy jajecznej cały czas mieszając.
- Banany obierz ze skórki, miąższ rozgnieć widelcem na gładko, dodaj je do masy jajecznej.
- Partiami dodawaj mąkę owsianą, mieszaj do póki nie powstanie gładka masa. Na koniec dodaj posiekane orzechy włoskie.
- Ciasto piecz około 60 minut aż będzie złociste a patyczek będzie suchy.