Ciasto marchewkowe
Opublikowano: 24.03.2021 r.
Marchewka, orzechy włoskie i mąka pszenna to gwiazdy tego przepisu na ciasto marchewkowe. Dodaj do nich jajka, olej rzepakowy i odrobinę proszku do pieczenia, a otrzymasz pyszne i wilgotne ciasto, które idealnie nadaje się na każdą okazję. Słodki smak marchewki połączony z chrupiącymi orzechami tworzą niesamowitą kompozycję smaków.
Składniki dla 10 porcji:
- Jajko - 2 szt.
- Olej rzepakowy - 100 ml
- Marchewka - 250 g
- Orzechy włoskie - 50 g
- Mąka pszenna typ 750 - 200 g
- Proszek do pieczenia - 10 g
- Przyprawy - cukier puder, cynamon, przyprawa do piernika
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, tarka, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Marchewkę umyj i obierz.
- Zetrzyj na tarce.
- Z marchewki odciśnij nadmiar wody.
- Oddziel białka jaj od żółtek.
- Żółtka dodaj do marchewki.
- Orzechy drobno posiekaj i dodaj do marchewki.
- Wsyp mąkę i proszek do pieczenia.
- Białka ubij na sztywną pianę.
- Ubitą pianę dodaj do reszty składników.
- Delikatnie wymieszaj.
- Powoli wlewaj olej cały czas mieszając.
- Dodaj przyprawy i jeszcze raz wymieszaj.
- Piekarnik nastaw na 180 stopni.
- Ciasto przełóż do blachy do pieczenia wyłożonej papierem.
- Piecz ok. 50 minut.