Ciasto lion bez pieczenia
Opublikowano: 28.01.2022 r.
Herbatniki kakaowe, masa krówkowa, masło orzechowe, czekolada mleczna i orzechy ziemne – to tylko kilka kluczowych składników, które sprawiają, że ciasto Lion bez pieczenia smakuje niesamowicie! To prosta i zdecydowanie smakowita propozycja, która zadowoli każdego łasucha, zarówno dużego, jak i małego.
Składniki dla 12 porcji:
- Herbatniki kakaowe - 400 g
- Budyń (proszek) - 100 g
- Mleko 3,2% - 1000 ml (4 szklanki)
- Masło - 300 g (1,5 kostki)
- Cukier - 300 g (1,5 szklanki)
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) - 200 g
- Czekolada mleczna - 200 g
- Orzechy arachidowe (ziemne) - 150 g
- Masa krówkowa - 200 g
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, mikser, duża miska
Przepis krok po kroku
- Rozpuść budyń w mleku, dodaj cukier i gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.
- Wystudzoną masę zmiksuj z masłem w temperaturze pokojowej.
- Podziel masę na dwie części i do jednej z nich dodaj masło orzechowe i zmiksuj.
- Rozpuść czekoladę mleczną z masłem i dodaj do niej posiekane orzechy ziemne.
- W blaszce wyłożonej folią spożywczą wyłóż warstwę herbatników, na niej umieść masę budyniową.
- Następnie warstwę ciastek i masę kajmakową, kolejną warstwę ciastek i masę z masłem orzechowym.
- Wierzch wyłóż ciastkami i polej je czekoladą z orzechami.
- Schłodź w lodówce przez około 12 godzin.
Komentarz dietetyka
Ciasto lion bez pieczenia to domowy wyrób zawierający dużą ilość kalorii. Jeśli dbasz o linię, unikaj tego typu deserów lub zjedź połowę porcji. Ciasto zawiera dużą ilość cukru i tłuszczów nasyconych. Nie jest dobrym wyborem dla diabetyków.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny