Ciasto lion
Opublikowano: 28.08.2021 r.
Herbatniki, budyń, kajmak i czekolada mleczna – to właśnie te składniki sprawiają, że ciasto Lion to prawdziwa uczta dla podniebienia. Każda warstwa przynosi coś innego: chrupiące herbatniki, kremowy budyń, słodki kajmak i rozpływająca się w ustach czekolada. Całość dopełniają masło z orzechów arachidowych i chrupiące orzechy.
Składniki dla 16 porcji:
- Budyń (proszek) - 120 g (2 opakowania waniliowego lub śmietankowego)
- Mleko 1,5% - 750 ml (2 szklanki)
- Cukier - 24 g (2 łyżki)
- Herbatniki - 400 g
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Kajmak - 500 g
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) - 100 g (5 łyżek)
- Czekolada mleczna - 200 g (2 tabliczki)
- Migdały - 20 g (1 garść płatków migdałowych)
- Orzechy arachidowe (ziemne) - 25 g (1 garść)
Liczba porcji: 16
Będziesz potrzebować:
- garnek, mikser, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 30x25 cm, miska
Przepis krok po kroku
- W garnku zagotuj 500 ml mleka z cukrem. W pozostałych 250 ml rozpuść 2 opakowania budyniu.
- Rozpuszczony budyń wlej do zagotowanego mleka, postaw na ogień i mieszaj na małym ogniu do momentu aż zgęstnieje. Odstaw do wystudzenia.
- Formę do pieczenia wyłóż całą papierem.
- Na dnie ułóż ściśle herbatniki, około 1/5 ilości.
- Na herbatniki wylej masę kajmakową.
- Na wierzchu masy kajmakowej ułóż kolejną warstwę herbatników.
- Do miski przełóż ciepłe masło i ubij na puszystą i jasną masę.
- Do ubitego masła dodawaj po łyżce budyniu ciągle miksując.
- Połowę masy budyniowej przełóż na warstwę herbatników. Połóż kolejną warstwę herbatników.
- Do drugiej połowy dodaj masło orzechowe, wymieszaj.
- Na wierzch połóż ostatnią warstwę herbatników.
- W garnku lub kąpieli wodnej rozpuść czekoladę.
- Czekoladą pokryj całą powierzchnię ciasta i posyp płatkami migdałowymi oraz fistaszkami.
- Ciasto pozostaw w lodówce na minimum 1,5 godziny.
Komentarz dietetyka
Ciasto lion to jedna z propozycji ciasta bez pieczenia. Zawiera wiele słodkich i kalorycznych składników dlatego powinien być spożywany okazjonalnie.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki