Ciasto leśny mech
Opublikowano: 10.04.2021 r.
Szpinak, olej rzepakowy, mąka pszenna, jajka, mascarpone i śmietanka kremowa to składniki, które tworzą główną bazę ciasta leśny mech. To soczyście zielone ciasto zyska swoją wyjątkową barwę i smak dzięki szpinakowi, który skrywamy w środku. Dodatkowo, aksamitny krem na bazie mascarpone i śmietanki sprawia, że jest ono niezwykle delikatne i puszyste.
Składniki dla 10 porcji:
- Szpinak - 500 g
- Olej rzepakowy - 150 ml
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 50 g
- Jajko - 3 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g (2 szklanki)
- Proszek do pieczenia - 10 g (2 łyżeczki)
- Mascarpone - 200 g
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g
- Porzeczki czerwone - 150 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, blender, duża miska, blaszka do pieczenia 24 cm średnica
Przepis krok po kroku
- Szpinak umyj i osusz.
- Umyte liście włóż do naczynia blendera i zblenduj na mus.
- Jajka wbij do miski i dodaj ksylitol (2 łyżki)
- Ubijaj do uzyskania puszystej, jednolitej konsystencji.
- Powoli dodawaj olej, ciągle mieszając, do połączenia składników.
- Do miski dodaj mus ze szpinaku i wymieszaj.
- Dodaj mąkę i proszek do pieczenia i wymieszaj łyżką.
- Gotową masę wylej do formy do pieczenia.
- Piecz ok. 50 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Kiedy ciasto jest w piekarniku przygotuj krem.
- Mascarpone i śmietankę przełóż do miski, dodaj pozostały ksylitol i wanilię.
- Ubijaj mikserem do uzyskania delikatnej, puszystej masy.
- Upieczone ciasto przekrój na dwie części (poziomo).
- Dolną wartwę posmaruj przygotowanym kremem i przykryj drugą połową ciasta.
- Całość ozdób porzeczkami.