Ciasto leniwiec
Opublikowano: 24.02.2023 r.
Biszkopty, kajmak, dobrze schłodzona śmietanka kremowa i żelatyna – oto główne składniki ciasta leniwiec. Szybkie w wykonaniu, bez pieczenia, idealne na niespodziewane wizyty i leniwe popołudnia. Każda warstwa biszkoptów przełożona kajmakiem i puszystym kremem sprawia, że ten deser podbije serca każdego łasucha.
Składniki dla 12 porcji:
- Biszkopty - 500 g (podłużne, do przekładania)
- Kajmak - 460 g (1 puszka)
- Śmietanka kremowa 30% - 1000 g (dobrze schłodzona)
- Żelatyna - 16 g (2 łyżki)
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- mikser, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 30x25 cm, miska, kuchenka mikrofalowa
Przepis krok po kroku
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Na dnie ułóż warstwę biszkoptów.
- Przygotuj żelatynę, a gdy się studzi, zrób kremy.
- W dwóch osobnych szklankach umieść po 85 ml zimnej wody oraz po 8 g żelatyny. Wymieszaj i zostaw na 2 minuty.
- Podgrzej żelatynę w mikrofalówce - nie może wrzeć! Powinna być bardzo ciepła, by żelatyna się rozpuściła.
- Wymieszaj, ostudź (możesz napełnić wodą zlew i pozostawić żelatynę do wystudzenia).
- Żelatyna docelowo powinna być zimna, płynna i klarowna. Nie może być w niej grudek - koniecznie je usuń, jeśli się takie pojawią.
- 400 ml śmietanki ubij na sztywno.
- Do ubitej śmietanki dodaj 400 g kajmaku i krótko zmiksuj.
- W drugiej misce ubij na sztywno 600 ml śmietanki.
- Do drugiej ubitej śmietany dodaj 60 g masy kajmakowej - to co zostaje w puszce (opcjonalnie dosłódź cukrem). Krótko miksuj.
- Do dwóch misek z kremami dodaj po jednej rozpuszczonej żelatynie. Miksuj krótko tylko do połączenia składników.
- Na pierwszą warstwę biszkoptów wyłóż masę z większą ilością kajmaku.
- Ułóż drugą warstwę biszkoptów.
- Wyłóż drugą masę śmietankową.
- Na wierzch wyłóż ostatnią warstwę biszkoptów.
- Ciasto zostaw na całą noc w lodówce.
Komentarz dietetyka
Przepis jest wysokokaloryczny. Zawiera dużo cukru oraz nasyconego tłuszczu. Ciasto nie jest wskazane dla osób, które chorują na cukrzycę, insulinooporność lub mają problemy z układem sercowo-naczyniowym.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości