Ciasto kukułka
Opublikowano: 03.05.2021 r.
Jajka, kakao, czekolada deserowa i śmietanka kremowa – to właśnie one tworzą magię ciasta kukułki! Intensywnie czekoladowe, z delikatnym kremem i nutką kawy, to ciasto nie tylko świetnie wygląda, ale i smakuje obłędnie. Idealne dla fanów słodkości, którzy szukają czegoś wyjątkowego, a jednocześnie prostego do zrobienia.
Składniki dla 10 porcji:
- Jajko - 6 szt.
- Cukier - 200 g
- Mąka pszenna typ 750 - 60 g
- Mąka ziemniaczana - 120 g
- Kakao 16% (proszek) - 70 g
- Kawa, gotowy napar bez cukru - 150 ml
- Czekolada deserowa - 250 g
- Śmietanka kremowa 36% - 300 ml
- Cukier puder - 100 g
- Biszkopty - 150 g
- Przyprawy - cukier wanilinowy, proszek do pieczenia
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, mikser, rózga, miska, szpatułka, rondelek, blaszka do pieczenia 22x32
Przepis krok po kroku
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni C, blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Białka oddziel od żółtek.
- W misce za pomocą rózgi wymieszaj żółtka z połową szklanki wody, cukrem, 1 opakowaniem cukru wanilinowego, mąką pszenną oraz ziemniaczaną, 50 gramami kakao oraz 2 płaskimi łyżeczkami proszku do pieczenia.
- Białka ubij z pomocą miksera na sztywną pianę, następnie dodaj ją do masy z żółtek i delikatnie wymieszaj szpatułką.
- Do blaszki wlej ciasto i piecz je w nagrzanym piekarniku przez około 30 minut.
- Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Gdy ciasto będzie zimne przekrój je na dwa blaty.
- Kawę wlej do rondelka, dodaj do niej połamane kostki czekolady i mieszaj do momentu roztopienia się czekolady i postania gładkiej masy. Po tym czasie rondelek zestaw z ognia a masę pozostaw do wystudzenia.
- Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
- Dolny blat włóż z powrotem do blaszki, posmaruj go połową ubitej śmietany, następnie ułóż na niej biszkopty (wypukłą częścią do góry). Ostudzoną masę czekoladową wylej i rozpruwać po wierzchu biszkoptów, następnie wyłóż pozostałą bitą śmietanę i przykryj drugim blatem.
- Wierch ciasta posypać pozostałym kakao.
- Gotowe ciasto przechowywać w chłodnym miejscu do momentu podania.