Ciasto kubanka
Opublikowano: 28.02.2022 r.
Mascarpone, herbatniki, krem czekoladowy typu Nutella i dżem porzeczkowy to kluczowe składniki ciasta kubanka, które sprawiają, że jest ono niepowtarzalnie pyszne. Wszystko to łączy się z kremem z jajek, masła i śmietanki kremowej, tworząc warstwową słodycz, której trudno się oprzeć. Ten przepis to prawdziwa uczta dla miłośników deserów!
Składniki dla 18 porcji:
- Jajko - 4 szt.
- Cukier - 155 g
- Mąka pszenna typ 500 - 150 g
- Kakao 16% (proszek) - 16 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 75 g
- Mleko 2% - 500 ml
- Żółtko jajka - 2 szt.
- Masło - 200 g
- Krem czekoladowy typu nutella - 60 g
- Śmietanka kremowa 30% - 500 g
- Mascarpone - 250 g
- Cukier puder - 40 g
- Herbatniki - 250 g
- Dżem porzeczkowy - 300 g
- Czekolada mleczna - 50 g
- Przyprawy - sól, aromat waniliowy, napar z kawy
Liczba porcji: 18
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, mikser, papilotki do muffinek, tarka, duża miska, sitko, blaszka do pieczenia 22x32
Przepis krok po kroku
- Nastaw piekarnik i nagrzej go do 160 st. C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuść w szklance wody.
- Białka oddziel od żółtek
- 25 g skrobi, 105 g mąki oraz kakao przesiej.
- Ubij białka na sztywno ze szczyptą soli, dodając także stopniowo 110 g cukru podczas miksowania.
- Gdy białka będą ubite, miksuj i dodawaj żółtka stopniowo.
- Wsyp składniki suche i wymieszaj całość drewnianą łyżką.
- Wlej masę do blaszki i piecz 30 minut. Biszkopt ostudź.
- Wlej 250 ml mleka do garnka i ugotuj. Drugie 250 ml zmiksuj z 45 g cukru, żółtkami, 50 g skrobi ziemniaczanej oraz 45 g mąki pszennej.
- Gdy mleko się zagotuje, dodaj zmiksowane składniki i szybko wymieszaj, by nie powstały grudki.
- Ugotowany budyń dobrze ostudź.
- Gdy budyń będzie zimny, ubij miękkie masło, dodając do niego po łyżce budyniu oraz nutelli.
- Śmietankę ubij razem z cukrem pudrem.
- Do ubitej śmietanki dodaj aromat waniliowy oraz mascarpone i zmiksuj do połączenia składników.
- Zimny biszkopt nasącz kawą.
- Wyłóż krem z nutellą.
- Na kremie czekoladowym wyłóż herbatniki.
- Posmaruj je dżemem.
- Zrób kolejną warstwę z herbatników.
- Na herbatnikach ułóż krem śmietankowy.
- Posyp ciasto z wierzchu kakaem i startą na tarce czekoladą.
- Ciasto schładzaj przez minimum całą noc w lodówce.
Komentarz dietetyka
Ciasto jest źródłem węglowodanów oraz tłuszczu. Jest to wypiek wysokokaloryczny.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości