Ciasto kruche z malinami

Opublikowano: 24.07.2025 r.
Mąka pszenna, masło, cukier puder, jajko i proszek do pieczenia to główne składniki, które tworzą podstawę kruchego ciasta. Natomiast nadzienie pełne słodkich, soczystych malin z dodatkiem cukru i mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sprawia, że to ciasto jest wyjątkowo smaczne.
Składniki dla 14 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 370 g
- Masło - 200 g
- Cukier puder - 100 g
- Jajko - 1 szt.
- Proszek do pieczenia - 4 g (1 płaska łyżeczka)
- Maliny - 750 g
- Cukier - 125 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 15 g (1,5 łyżki)
- Przyprawy - aromat waniliowy
Liczba porcji: 14
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, miska, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm
Przepis krok po kroku
- Masło oraz jajko mają być zimne.
- Nagrzej piekarnik do 180 st C, formę wyłóż papierem do pieczenia.
- Do miski włóż pokrojone w kostkę masło, cukier puder, jajko, kilka kropli aromatu oraz proszek do pieczenia przesiany razem z mąką.
- Posiekaj nożem, a następnie zacznij szybko zagniatać ciasto dłoniami.
- Gdy powstanie konsystencja kruszonki wyłóż 2/3 części ciasta na dno.
- Maliny wymieszaj z cukrem i skrobią.
- Maliny wyłóż na ciasto i wyrównaj.
- Maliny przykryj resztą ciasta.
- Piecz ciasto przez około 55 minut.
- Po upieczeniu (jak będzie zarumienione) wyjmij ciasto i ostudź.
Komentarz dietetyka
Maliny są dobrym źródłem antyoksydantów, witamin i minerałów. Przepis na ciasto jest wysokokaloryczny i ma dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych - nadmiar sprzyja rozwojowi m.in. miażdżycy.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości