Ciasto kruche Thermomix
Opublikowano: 17.03.2022 r.
Mąka krupczatka, cukier puder, masło i żółtka – to główne składniki, które sprawią, że kruche ciasto z Thermomixa będzie smakować jak niebo w gębie. Przygotowanie ciasta z pomocą tego urządzenia jest naprawdę proste: wystarczy kilka minut miksowania i gotowe! Sprawdź, jak łatwo można upiec coś pysznego w zaciszu swojej kuchni.
Składniki dla 1 porcji:
- Mąka krupczatka - 350 g
- Proszek do pieczenia - 3 g (1/2 łyżeczki)
- Cukier puder - 80 g
- Masło - 185 g
- Żółtko jajka - 3 szt.
- Śmietana 18% - 25 g (1 łyżka)
- Przyprawy - cukier puder, proszek do pieczenia
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- blaszka do pieczenia 25x35 cm, folia spożywcza, thermomix
Przepis krok po kroku
- Masło pokrój w kawałki.
- Wszystkie składniki umieść w naczyniu Thermomixa i mieszaj przez 1 minutę / obroty 5.
- Ciasto uformuj w kulę. Owiń folią spożywczą i umieść w lodówce na minimum 30 minut.
- Ciastem wylep blachę.
- Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiecz 10-15 minut.
- Ciasto kruche użyj do przygotowania ulubionego ciasta. Z dodatkiem innych składników piecz jeszcze 35 minut w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
W domowych wypiekach, zamiast cukru, możesz użyć zmielonego erytrolu co zmniejszy kaloryczność ciasta.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk