Ciasto krówkowe
Opublikowano: 25.02.2022 r.
Herbatniki, masa krówkowa, gorzka czekolada, śmietanka kremowa i mascarpone tworzą smakowitą ucztę w każdym kęsie ciasta krówkowego. To pełne dekadencji ciasto zdobywa serca dzięki połączeniu chrupiących herbatników, gładkiej i słodkiej masy krówkowej oraz aksamitnej masy z mascarpone i śmietanki. Nuty czekolady dodają całości nieco gorzkości, podkreślając wyjątkowość tego deseru.
Składniki dla 16 porcji:
- Herbatniki - 400 g
- Masa krówkowa - 450 g
- Czekolada gorzka - 100 g
- Śmietanka kremowa 36% - 700 ml
- Mascarpone - 500 g
- Cukier puder - 40 g
- Mleko 2% - 100 ml
- Przyprawy - aromat waniliowy, śmietan-fix
Liczba porcji: 16
Będziesz potrzebować:
- mikser, tarka, duża miska, blaszka do pieczenia 20x20 cm, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Do blachy wyłóż papier do pieczenia.
- Na dno blaszki wyłóż herbatniki.
- Herbatniki polej częścią mleka.
- Posmaruj herbatniki 400 g masy kajmakowej.
- Wyłóż kolejną warstwę herbatników. Ponownie polej mlekiem.
- W misce umieść 200 ml śmietanki oraz mascarpone. Ubijaj do momentu, aż krem stanie się gęsty - nie za długo! Dodaj 50 g masy kajmakowej oraz połowę cukru pudru. Całość zmiksuj do połączenia składników (wystarczy 20-30 sekund).
- Masę wyłóż na herbatniki i przykryj warstwą herbatników. Polej herbatniki mlekiem.
- Ubij na gęsty krem 500 ml śmietanki z resztą cukru pudru, 2 opakowaniami śmietan-fixu oraz kilkoma kroplami aromatu waniliowego.
- Wyłóż bitą śmietanę na wierzch i posyp startą na tarce czekoladą.
- Ciasto wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.
Komentarz dietetyka
W przepisie znajduje się duża ilość nasyconych kwasów tłuszczowych. Deser jest wysokokaloryczny.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości