Ciasto krówka
 Opublikowano: 21.04.2021 r.
Mąka, masło, miód, jajka i mleko skondensowane – to właśnie te składniki w gruncie rzeczy tworzą magię ciasta krówka. Co w nim zachwyca? Delikatnie słodka masa, idealnie przełożona między puszystymi warstwami. Rezultatem jest cudownie maślane, aromatyczne ciasto, które rozpływa się w ustach. Warto wiedzieć, że ten deser to prawdziwa fantazja smaków, szczególnie jeżeli kroić w towarzystwie ciepłej herbaty.
Składniki dla 15 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 480 g (3 szklanki)
 - Masło - 400 g (2 kostki)
 - Miód - 75 g (3 łyżki)
 - Jajko - 2 szt. (2 jajka rozmiar M)
 - Cukier puder - 90 g (3/4 szklanki)
 - Soda oczyszczona - 5 g (1 łyżeczka)
 - Proszek do pieczenia - 4 g (1 łyżeczka)
 - Mleko skondensowane (zagęszczone) - 500 g (1 puszka)
 - Cukier wanilinowy - 16 g (1 opakowanie)
 - Cukier - 135 g (2/3 szklanki)
 - Mleko 2% - 375 ml (1 i 1/2 szklanki)
 - Budyń (proszek) - 70 g (2 opakowania)
 
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, stolnica, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia 30x25 cm, sitko, miska
 
Przepis krok po kroku
- Puszkę mleka skondensowanego włóż do wysokiego garnka i zalej wodą. Gotuj na małym ogniu 3 h.
 - Na stolnicę przesiej mąkę. Dodaj cukier puder, sodę, proszek do pieczenia i całość wymieszaj. Następnie dodaj 2 jajka, miód oraz 1 kostkę zimnego masła (zetrzyj je na tarce na grubych oczkach lub pokrój w kostkę). Dobrze zagnieć ciasto i podziel je na dwie części.
 - Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Pierwszy kawałek ciasta nieco rozwałkuj, a potem przełóż do blaszki i uklep po całym spodzie.
 - Piekarnik nagrzej do 175 stopni (grzanie góra-dół). Piecz ok. 20-25 min. Następnie powtórz czynność z drugim kawałkiem ciasta.
 - Do garnka wlej 1 szklankę mleka. Dodaj cukier i cukier waniliowy. Wymieszaj i zagotuj.
 - 1/2 szklanki zimnego mleka wymieszaj z budyniami. Cały czas mieszając, wlej całość do gotującego się mleka z rozpuszczonym cukrem. Zagotuj i gotuj ok. 1 min, po czym ściągnij z palnika. Masę pozostaw do ostygnięcia.
 - 1 kostkę miękkiego masła przełóż do miski i zmiksuj na gładką masę. Następnie partiami dodawaj wystudzony budyń i całość zmiksuj.
 - W formie, w które pieczone były ciasta, wyciągnij papier do pieczenia.
 - Na spód połóż pierwsze ciasto, a następnie rozsmaruj masę budyniową. Przykryj masę drugim ciastem i wysmaruj je kajmakiem.