Pierogi z mąki kukurydzianej
Opublikowano: 09.01.2022 r.
Mąka kukurydziana, jajka, kapusta kiszona i pieczarki – to kluczowe składniki tego przepisu na pierogi. Wykorzystanie mąki kukurydzianej dodaje bezglutenowej alternatywy, a kapusta kiszona i pieczarki nadają farszowi wyrazistego smaku. Ta kombinacja sprawi, że pierogi będą miały wyjątkowy, nieco rustykalny charakter. Idealne na obiad dla całej rodziny!
Składniki dla 50 porcji:
- Mąka kukurydziana - 500 g (2 szklanki)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 60 g (1/4 szklanki)
- Jajko - 2 szt.
- Kapusta kiszona - 500 g
- Pieczarki - 500 g
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Masło - 20 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 50
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, mikser, miska
Przepis krok po kroku
- Masło rozpuść w rondelku, zeszklij drobno pokrojoną cebulę.
- Następnie dodaj drobno pokrojone pieczarki i posiekaną kapustę.
- Duś do momentu, aż kapusta będzie miękka.
- Mąkę wsyp do miski, dodaj odrobinę ciepłej wody i zmiksuj.
- Wbij jajka i dodaj szczyptę soli. Wyrób ciasto i ugnieć w kulę.
- Rozwałkuj ciasto na stolnicy i wytnij koła za pomocą szklanki.
- Włóż farsz na środek każdego wyciętego kółka i zawiń boki.
- Pierogi gotuj we wrzącej wodzie do momentu wypłynięcia.
Komentarz dietetyka
Mąka kukurydziana jest bezglutenowa, dlatego idealnie sprawdza się w diecie bezglutenowej, jednak jest produktem o wysokim indeksie glikemicznym.
~ Oliwia Gawron, dietetyk