Ciasto kokosowe

Opublikowano: 10.04.2021 r.
Wiórki kokosowe, masło, mleko i cukier to klucz do tego przepisu na ciasto kokosowe, które zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy słodkości. Dodaj do tego budyń, żółtka, skrobię ziemniaczaną i herbatniki, a uzyskasz idealną kombinację smaków i tekstur.
Składniki dla 10 porcji:
- Wiórki kokosowe - 200 g
- Masło - 250 g (1 kostka)
- Mleko 3,2% - 500 ml
- Cukier - 100 g
- Budyń (proszek) - 20 g
- Żółtko jajka - 2 szt.
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 50 g
- Herbatniki - 200 g
- Przyprawy - cukier wanilinowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, patelnia mała, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Żółtka i cukier miksuj przy użyciu miksera na puszystą masę.
- Do żółtek z cukrem dodaj 150 ml mleka, 1 cukier waniliowy, skrobię ziemniaczaną i proszek budyniowy. Całość dokładnie miksuj na gładki krem bez grudek.
- Pozostałe mleko zagotuj w garnku. Dodaj masę z żółtkami i lekko zagotuj, cięgle mieszając, aby masa nie przywarła do dna garnka.
- Masę budyniową zostaw do wystygnięcia mieszając co jakiś czas.
- W trakcie studzenia masy jak będzie jeszcze ciepła dodaj do niej 150g wiórek kokosowych. Dokładnie wymieszaj.
- Pozostałe wiórki kokosowe podpraż na suchej i rozgrzanej patelni ma lekko rumiany kolor.
- Masło dobrze utrzyj w misce i porcjami dodawaj masę budyniową, cały czas miksując mikserem.
- Na dno formy ułóż herbatniki, na nie wyłóż 1/3 otrzymanej masy budyniowej, następnie znów połóż herbatniki, 1/3 masy budyniowej, herbatniki i pozostałą masę budyniową.
- Wierzch ciasta posyp uprażonymi wiórkami kokosowymi i odstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).