Ciasto kinder country z mlekiem w proszku
Opublikowano: 03.03.2022 r.
Ryż preparowany, mascarpone, śmietanka kremowa, spora ilość białej i deserowej czekolady oraz mleko w proszku – to kluczowe składniki, które tworzą magiczne ciasto kinder country. Łącząc te pyszności, uzyskasz deser, którego smak przypomina popularne batoniki, tylko w wersji na wypasie!
Składniki dla 10 porcji:
- Ryż biały preparowany - 80 g
- Mascarpone - 250 g
- Śmietanka kremowa 36% - 350 ml
- Czekolada biała - 400 g
- Herbatniki - 150 g
- Czekolada deserowa - 400 g
- Mleko w proszku - 100 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- mikser, duża miska, tortownica 24 cm
Przepis krok po kroku
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj na niej herbatniki bardzo blisko siebie, by nie tworzyły żadnych luk.
- W rondelku rozpuść białą czekoladę i wymieszaj ją z mlekiem w proszku.
- W dużej misce ubij na sztywno 250 ml śmietanki wraz z cukrem waniliowym. Gdy powstanie piana dodaj mascarpone i kontynuuj ubijanie.
- Na koniec dodaj ostudzoną białą czekoladę z mlekiem.
- Gdy masa będzie dobrze połączona, dodaj ryż i dobrze wymieszaj łyżką.
- Masę wyłóż na herbatniki i przykryj kolejną partią ciastek.
- W rondelku podgrzej 100 ml śmietanki i dodaj pokruszone kawałki czekolady. Całość mieszaj aż do roztopienia
- Polewą polej ciasto i odstaw na 2 godziny do lodówki.
Komentarz dietetyka
To opcja, która dostarcza dość sporo cukru prostego, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny