Ciasto karpatka
Opublikowano: 15.05.2021 r.
Ciasto karpatka to przepyszne ciasto, wypełnione kremem, które zachwyca swoim wyglądem. Sprawdź przepis na karpatkę, która jest nie tylko prosta, ale też pyszna.
Składniki dla 12 porcji:
- Masło - 100 g (do ciasta)
- Mąka pszenna typ 500 - 130 g (1 szklanka)
- Jajko - 4 szt. (do ciasta)
- Masło - 150 g (do kremu)
- Żółtko jajka - 2 szt. (do kremu)
- Mleko 2% - 500 ml (2 szklanki)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 60 g (3 łyżki)
- Cukier wanilinowy - 12 g (1 opakowanie)
- Cukier - 36 g (3 łyżki)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, papier do pieczenia, blacha do pieczenia 28x34 cm, miska
Przepis krok po kroku
- W garnku zagotuj szklankę wody z masłem i szczyptą soli.
- Gdy masło się rozpuści dokładnie wymieszaj z mąką, aż ciasto będzie jednolite i gładkie.
- Przestudź ciasto.
- Gdy ciasto stygnie ugotuj budyń. Do garnka wlej 1,5 szklanki mleka i zagotuj. Resztę mleka wymieszaj ze skrobią ziemniaczaną, żółtkami, cukrem wanilinowym i zwykłym cukrem. Mleko z żółtkami dodaj do gotującego się mleka i intensywnie mieszaj, aby nie powstały grudki. Gotuj budyń 2 minuty. Następnie przełóż do miski, przykryj i poczekaj aż wystygnie.
- Rozgrzej piekarnik do 180 C.
- Do przestudzonego ciasta dodawaj jajka - po jednym jajku i dokładnie miksuj.
- 2 takie same blachy wyłóż papierem do pieczenia i na każdej rozsmaruj połowę ciasta.
- Przy pomocy łyżki zrób smugi na cieście.
- Piecz w 180 C, przez 20-25 minut.
- Następnie delikatnie uchyl piekarnik na 5 minut, a potem wyjmij ciasto, aby przestygło.
- Gdy ciasto stygnie, napowietrz masło, przy pomocy miksera.
- Do masła stopniowo dodawaj wystudzony budyń, aż połączysz cały budyń z masłem.
- Jeden blat ciasta posmaruj powstałym kremem i przykryj drugim.
- Ciasto możesz posypać cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
Aby obniżyć kaloryczność ciasta możesz zamienić cukier na słodzik, a masło na twardą margarynę.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny