Ciasto karmelowe
Opublikowano: 20.06.2021 r.
Masa krówkowa, jajka, mąka pszenna i pół kostki masła to podstawowe składniki, które tworzą niezapomniany smak naszego ciasta karmelowego. Do tego dochodzi odrobina proszku do pieczenia oraz czekolada mleczna, by dodać całości słodkiego wykończenia. Ten deser to idealna mieszanka kremowości i delikatności, która z pewnością zrobi wrażenie.
Składniki dla 10 porcji:
- Masa krówkowa - 340 g
- Mąka pszenna typ 500 - 200 g
- Jajko - 5 szt.
- Masło - 100 g (pół kostki)
- Proszek do pieczenia - 8 g (2 łyżeczki)
- Czekolada mleczna - 100 g (1 opakowanie)
- Śmietanka kremowa 36% - 150 ml
- Przyprawy - cukier z prawdziwą wanilią
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, mikser, duża miska, foremka keksówka, papier do pieczenia, miska, rondelek
Przepis krok po kroku
- W rondelku roztop masło. Dodaj do niego masę krówkową i pozwól, by składniki się połączyły.
- Do dużej miski przesiej mąkę i dodaj do niej proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Wbij żółtka ( białka odłóż do osobnej miseczki) i zacznij wyrabiać mikserem na dużych obrotach.
- Powoli dodawaj masę z masłem, wciąż ubijając.
- Białka ubij na sztywną pianę i dodaj je bardzo powoli do miski z ciastem. Wymieszaj wszystko łyżką.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.
- W rondelku roztop czekoladę wraz ze śmietanką.
- Powstałą polewą oblej gotowe ciasto.
Komentarz dietetyka
To ciasto nie powinno gościć zbyt często w menu ze względu na duży udział cukru prostego.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny