Ciasto kakaowe
![Ciasto kakaowe Domowe ciasto kakaowe na desce](https://static.fajnegotowanie.pl/media/przepis/9/960/main-l_l.webp)
Opublikowano: 02.05.2021 r.
Mąka, kakao, jajka i gorzka czekolada - to absolutne fundamenty naszego ciasta kakaowego. Dodaj jeszcze masło roślinne, cukier i trochę mleka, a otrzymasz pyszny wypiek, który skradnie serca wszystkich łasuchów. Idealny balans między wilgotnym wnętrzem a intensywnym smakiem kakao sprawia, że trudno mu się oprzeć.
Składniki dla 10 porcji:
- Masło roślinne - 200 g
- Cukier - 200 g
- Jajko - 3 szt.
- Mąka pszenna typ 750 - 350 g
- Kakao 16% (proszek) - 150 g
- Mleko 2% - 300 ml
- Czekolada gorzka - 150 g
- Przyprawy - cynamon, proszek do pieczenia, aromat waniliowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, miska, tortownica 24 cm
Przepis krok po kroku
- Masło utrzyj z cukrem i kilkoma kroplami aromatu waniliowego. Następnie dodaj jajka i dokładnie wymieszaj.
- W jednej misce wymieszaj mąkę, kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz szczyptę cynamonu.
- Do utartego masła dodawaj stopniowo mąkę i odrobinę mleka, składniki dokładnie wymieszaj. Czynność powtarzaj aż wykończysz mąkę i mleko - powinna powstać gęsta masa.
- Do masy czekoladowej dodaj pokrojoną w nieregularne kawałki czekoladę i wymieszaj.
- Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C prze około 55-60 minut.
Komentarz dietetyka
Ciasto kakaowe to doskonała propozycja na smaczną i szybka w przygotowaniu przekąskę. Jest to danie wysokokaloryczne, dlatego uważaj z jego ilością w swojej diecie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny