Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
Opublikowano: 19.03.2021 r.
Cukier, jajka, śliwki, czekolada i kajmak – te składniki to prawdziwe gwiazdy ciasta jogurtowego. Wyobraź sobie wilgotne i aromatyczne ciasto, w którym spotykają się soczyste śliwki, kawałki gorzkiej czekolady i kremowa masa krówkowa. To połączenie smaków z pewnością zachwyci każdego łasucha!
Składniki dla 16 porcji:
- Cukier - 40 g
- Mąka pszenna typ 550 - 280 g
- Jajko - 4 szt.
- Olej rzepakowy - 150 ml
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 150 g
- Masa krówkowa - 400 g
- Śliwki - 600 g
- Proszek do pieczenia - 15 g
- Czekolada gorzka - 100 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 16
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, tortownica 23 cm, rózga
Przepis krok po kroku
- Mąkę, szczyptę soli, cukier oraz proszek do pieczenia dodaj do miski.
- Dodaj olej, jogurt oraz jajka. Wymieszaj wszystko łyżką lub rózgą by składniki się połączyły.
- Posiekaj czekoladę i dosyp do masy. Wymieszaj.
- Powstałe ciasto wlej do tortownicy, w której jest wyłożony papier do pieczenia.
- Pokrój śliwki w dużą kostkę. Wsyp na wierzch masy.
- Ciasto polej za pomocą łyżki masą krówkową.
- Piecz ciasto w 175 stopniach Celsjusza do suchego patyczka przez około 55 minut.