Ciasto jogurtowe z truskawkami
Opublikowano: 24.01.2022 r.
Mąka pszenna, jajka, cukier, masło, jogurt naturalny i świeże truskawki – to kilka prostych składników, z których wyczarujesz pyszne ciasto jogurtowe z truskawkami. To ciasto jest idealne na letnie popołudnia czy spotkania przy kawie. Połączenie miękkiego ciasta, jogurtowego aromatu i soczystych truskawek sprawia, że trudno mu się oprzeć.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 400 g (2 szklanki)
- Jajko - 2 szt.
- Cukier - 125 g (1/2 szklanki)
- Masło - 50 g (1/4 kostki)
- Jogurt naturalny - 180 ml (1 opakowanie)
- Truskawki - 300 g
- Proszek do pieczenia - 5 g (1 łyżeczka)
- Przyprawy - cukier wanilinowy, proszek do pieczenia
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blacha do pieczenia 20x25 cm, miska
Przepis krok po kroku
- Mąkę przesiej przez sito do miski, dodaj proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
- Wbij jajka i wsyp cukier, dokładnie wymieszaj.
- Dodaj jogurt i miksuj do uzyskania gładkiej masy.
- Na końcu dodaj masło pokrojone w kawałki, miksuj chwile i przelej ciasto do foremki.
- Truskawki przekrój na ćwiartki i usuń szypułki, wrzuć owoce na ciasto.
- Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach C.
Komentarz dietetyka
Ciasto zawiera gluten ze względu na wykorzystanie mąki pszennej, jeśli chcesz, aby Twoje ciasto było bezglutenowe, zamień mąkę na naturalnie bezglutenową.
~ Oliwia Gawron, dietetyk