Ciasto jogurtowe z owocami
Opublikowano: 09.02.2022 r.
Jajka, cukier oraz jogurt naturalny to niezawodni bohaterowie tego przepisu na pyszne ciasto jogurtowe z owocami. Dodaj do tego truskawki, a efekt zachwyci każdego łasucha. Całość idealnie dopełnia szczypta cukru waniliowego i olej rzepakowy, dzięki którym ciasto jest wilgotne i puszyste.
Składniki dla 12 porcji:
- Jajko - 3 szt. (w temperaturze pokojowej)
- Cukier - 160 g
- Cukier waniliowy - 20 g
- Proszek do pieczenia - 8 g (1 łyżka)
- Olej rzepakowy - 110 ml
- Jogurt naturalny - 330 ml (w temperaturze pokojowej)
- Truskawki - 300 g
- Przyprawy - cukier z prawdziwą wanilią, proszek do pieczenia, cukier
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, okrągła forma do pieczenia, miska, drewniana łyżka
Przepis krok po kroku
- Do miski wbija jajka, dodaj cukier i cukier waniliowy. Zmiksuj na jasny puch.
- Do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj olej i jogurt.
- Wymieszaj całość drewnianą łyżką do połączenia składników.
- Truskawki umyj i przekrój na pół.
- Ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzch poukładaj przygotowane truskawki.
- Piecz około 50 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka).
- Przed podaniem możesz oprószyć cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
Truskawki to owoce o niskim IG dlatego mogą być spożywane przez osoby chorujące na cukrzyce. Mimo to najzdrowszym sposobem ich spożywania jest dodanie np. jogurtu naturalnego czy orzechów.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk