Ciasto jogurtowe z mrożonymi owocami
Opublikowano: 13.01.2022 r.
Mąka pszenna, jogurt grecki, mrożone truskawki i pięć jajek to baza naszego ciasta jogurtowego. Dodajmy do tego trochę cukru i oleju rzepakowego, a otrzymamy pyszny, wilgotny wypiek, który idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Proste składniki, a efekt naprawdę zaskakujący!
Składniki dla 12 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 250 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 50 g (5 łyżek)
- Cukier - 100 g
- Jajko - 5 szt.
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 200 ml
- Olej rzepakowy - 200 ml
- Truskawki mrożone - 500 g
- Przyprawy - proszek do pieczenia
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, blaszka do pieczenia, miska, szpatułka
Przepis krok po kroku
- Cukier z jajkami ubij na gładką i puszystą masę. Następnie dodaj olej i dalej miksuj do połączenia się składników.
- Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i skrobią ziemniaczaną.
- Do miski z masą dodaj jogurt grecki i mieszankę z mąki. Zamieszaj delikatnie szpatułką całość do połączenia się składników.
- Na koniec dodaj truskawki i ponownie zamieszaj całość.
- Gotową masę przelej do blaszki. Ciasto piecz w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
Komentarz dietetyka
Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk