Ciasto jogurtowe z malinami
Opublikowano: 19.07.2021 r.
Maliny, jogurt naturalny, masło i jajka – to kluczowe składniki ciasta jogurtowego z malinami. Ten przepis łączy świeże maliny z kremowym jogurtem i maślaną bazą, co sprawia, że ciasto jest wilgotne i delikatne. Dodatek mąki pszennej i cukru zapewnia odpowiednią strukturę i słodycz, a proszek do pieczenia i soda oczyszczona pomagają mu pięknie wyrosnąć.
Składniki dla 20 porcji:
- Maliny - 350 g
- Cukier puder - 20 g (2 łyżki)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 360 g (2 i 1/4 szklanki)
- Cukier - 150 g (3/4 szklanki)
- Jogurt naturalny - 190 ml (3/4 szklanki)
- Jajko - 4 szt. (4 jajka rozmiar M)
- Masło - 150 g (3/4 kostki)
- Proszek do pieczenia - 6 g (1 i 1/2 łyżeczki)
- Soda oczyszczona - 3 g (1/2 łyżeczki)
- Sól - 1 g (1/4 łyżeczki)
- Przyprawy - ekstrakt waniliowy
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, sitko, miska, drewniana łyżka, blaszka do pieczenia 25x25 cm
Przepis krok po kroku
- Roztop masło i odstaw je do przestudzenia.
- Blachę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia.
- Do większej miski przesiej mąkę. Dodaj proszek do pieczenia, cukier, sól i sodę oczyszczoną, a potem wymieszaj wszystkie suche składniki.
- W misce dobrze roztrzep jajka. Następnie dodaj jogurt, ostudzone masło i 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Całość dobrze wymieszaj.
- Mokre składniki wlej do suchych. Wymieszaj je do połączenia się składników i przelej do formy. Górę ciasta obsyp malinami.
- Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (grzanie góra-dół) i piecz przez ok. 50 min (do suchego patyczka).
- Po wystudzeniu posyp ciasto cukrem pudrem.