Ciasto jogurtowe z jagodami
Opublikowano: 29.07.2021 r.
Jogurt naturalny, mąka pszenna, jagody i jajka to podstawa tego pysznego ciasta jogurtowego. Delikatne i puszyste, z leciutką kwaskowatą nutą jagód – doskonałe na każdą okazję. Całość dopełnia cukier, olej rzepakowy i proszek do pieczenia, tworząc idealne proporcje dla tego smakowitego wypieku.
Składniki dla 10 porcji:
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 300 g (2 kubeczki)
- Mąka pszenna typ 550 - 450 g (3 szklanki)
- Cukier - 100 g
- Olej rzepakowy - 250 ml (1 szklanka)
- Proszek do pieczenia - 4 g (1 łyżeczka)
- Jajko - 4 szt.
- Jagody - 350 g
- Przyprawy - cukier puder
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, papier do pieczenia, sitko, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm
Przepis krok po kroku
- Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier i jogurt. Całość ubij na niskich obrotach. Dodawaj małymi porcjami jajka i olej. Ubij na gładką masę.
- Formę do pieczenia wyłóż papierem i przelej do niej ciasto.
- Jagody opłucz dokładnie i powciskaj w ciasto.
- Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.
- Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
To ciasto ze względu na dużą zawartość cukru powinno gościć w diecie tylko od czasu do czasu.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny