Ciasto jogurtowe z jagodami

Opublikowano: 29.07.2021 r.
Jogurt naturalny, mąka pszenna, jagody i jajka to podstawa tego pysznego ciasta jogurtowego. Delikatne i puszyste, z leciutką kwaskowatą nutą jagód – doskonałe na każdą okazję. Całość dopełnia cukier, olej rzepakowy i proszek do pieczenia, tworząc idealne proporcje dla tego smakowitego wypieku.
Składniki dla 10 porcji:
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 300 g (2 kubeczki)
 - Mąka pszenna typ 550 - 450 g (3 szklanki)
 - Cukier - 100 g
 - Olej rzepakowy - 250 ml (1 szklanka)
 - Proszek do pieczenia - 4 g (1 łyżeczka)
 - Jajko - 4 szt.
 - Jagody - 350 g
 - Przyprawy - cukier puder
 
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, papier do pieczenia, sitko, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm
 
Przepis krok po kroku
- Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier i jogurt. Całość ubij na niskich obrotach. Dodawaj małymi porcjami jajka i olej. Ubij na gładką masę.
 - Formę do pieczenia wyłóż papierem i przelej do niej ciasto.
 - Jagody opłucz dokładnie i powciskaj w ciasto.
 - Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.
 - Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.
 
Komentarz dietetyka
To ciasto ze względu na dużą zawartość cukru powinno gościć w diecie tylko od czasu do czasu.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny