Ciasto jogurtowe z jabłkami
Opublikowano: 29.07.2021 r.
Jogurt naturalny, mąka pszenna, olej rzepakowy, jajka i soczyste jabłka – to główne składniki tego prostego, ale pysznego ciasta jogurtowego. Idealne na leniwe popołudnie przy kawie czy herbacie. Cukier dodaje delikatnej słodyczy, a proszek do pieczenia sprawia, że ciasto jest puszyste i miękkie. To prosty i smaczny sposób, by wykorzystać sezonowe jabłka!
Składniki dla 10 porcji:
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 300 g (2 kubeczki)
- Mąka pszenna typ 550 - 450 g (3 szklanki)
- Cukier - 100 g (pół szklanki)
- Olej rzepakowy - 250 ml (1 szklanka)
- Proszek do pieczenia - 4 g (1 łyżeczka)
- Jabłko - 360 g (2 szt)
- Jajko - 4 szt.
- Przyprawy - cukier puder, cynamon
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, sitko, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm
Przepis krok po kroku
- Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier i jogurt. Całość ubij na niskich obrotach. Dodawaj małymi porcjami jajka i olej. Ubij na gładką masę.
- Formę do pieczenia wyłóż papierem i przelej do niej ciasto.
- Jabłka obierz i pokrój na plasterki, całość powciskaj w ciasto i posyp cynamonem.
- Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.
- Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
To ciasto, tak jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny