Ciasto jogurtowe z galaretką
Opublikowano: 28.08.2021 r.
Jogurt grecki, galaretka i jajka to kluczowe składniki, które sprawiają, że ciasto jogurtowe z galaretką jest lekkie, puszyste i wyjątkowo smaczne. Przygotowanie zajmuje nieco czasu, ale efekt jest tego wart – z pewnością zachwyci wszystkich, którzy spróbują. Jak dodać trochę słodyczy i orzeźwienia do swojego dnia? Sprawdź ten przepis!
Składniki dla 8 porcji:
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 700 ml
- Galaretka - 225 g (3 opakowania)
- Żelatyna - 45 g
- Cukier - 100 g (40 g do ciasta i 60 g do masy jogurtowej)
- Mąka pszenna typ 550 - 36 g
- Kakao niesłodzone - 10 g
- Jajko - 3 szt.
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, papier do pieczenia, miska, tortownica 21 cm, miseczki, lodówka
Przepis krok po kroku
- Rozgrzej piekarnik do 180 C.
- Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, a żółtka zmiksuj z cukrem.
- Do żółtek dodaj mąkę i kakao i dokładnie wymieszaj.
- Stopniowo dodawaj białka i mieszaj masę łyżką.
- Przelej ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 20 minut w 180 C.
- Galaretki wsyp do osobnych miseczek i każdą zalej 500 ml gorącej wody. Dokładnie wymieszaj, żeby galaretki się rozpuściły i zostaw do zastygnięcia. Gdy galaretki stężeją pokrój je w kostki.
- W miseczce wymieszaj żelatynę z 1/4 szklanki ciepłej wody i dokładnie wymieszaj.
- Jogurt zmiksuj z cukrem i dodaj żelatynę, cały czas miksując.
- Do masy jogurtowej dodaj galaretki i wymieszaj łyżka.
- Masę wyłóż na przestudzony biszkopt i wstaw do lodówki, aby masa stężała.
Komentarz dietetyka
Ze względu na biszkopt z białej maki i cukier w masie jogurtowej, ciasto ma wysoki indeks glikemiczny, ale możesz go obniżyć, zamieniając cukier na słodzik.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny