Ciasto jogurtowe dla cukrzyków
Opublikowano: 02.03.2022 r.
Mąka orkiszowa, jogurt naturalny, ksylitol i mrożone wiśnie to kluczowe składniki ciasta jogurtowego dla cukrzyków. To ciasto wyróżnia się nie tylko zdrowymi zamiennikami cukru i mąki, ale również puszystym smakiem dzięki jogurtowi i jajkom. Prosty, zdrowy przepis idealny na każdą okazję!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka orkiszowa - 300 g (1,5 szklanki)
- Jajko - 5 szt.
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 200 g
- Jogurt naturalny 2% - 250 g
- Olej rzepakowy - 100 ml (10 łyżek stołowych)
- Wiśnie mrożone - 300 g
- Proszek do pieczenia - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 24 cm
Przepis krok po kroku
- Rozmroź wiśnie.
- Do miski wbij jajka, dodaj ksylitol i ubij do powstania białej puszystej masy.
- Do masy jajecznej dodaj olej i jogurt naturalny, wymieszaj.
- Przesiej mąkę orkiszową i proszek do pieczenia, zmiksuj do połączenia składników.
- Dodaj wiśnie i wymieszaj delikatnie.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę na ciasto.
- Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45 minut.
Komentarz dietetyka
Ciasto jogurtowe dla cukrzyków to wypiek zawierający dużą ilość błonnika pokarmowego. Ciasto ma niską ilość kalorii. Domowe ciasta nie zawierają konserwantów. Możesz je także posłodzić erytrytolem lub inuliną.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny