Ciasto jogurtowe
Opublikowano: 10.04.2021 r.
Jogurt naturalny, jajka i mąka pszenna tworzą podstawę tego pysznego ciasta jogurtowego. Dodajemy do tego olej rzepakowy dla odpowiedniej konsystencji i słodzimy ksylitolem. Na koniec wrzucamy mrożone jagody, które nadają całości świeży, owocowy akcent.
Składniki dla 10 porcji:
- Jogurt naturalny - 150 ml (1 opakowanie)
- Mąka pszenna typ 550 - 300 g (2,5 szklanki)
- Proszek do pieczenia - 10 g (2 łyżeczki)
- Jajko - 3 szt.
- Olej rzepakowy - 150 ml
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 40 g (4 łyżki)
- Jagody mrożone - 200 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, blacha do pieczenia 28x34 cm, miska
Przepis krok po kroku
- Piekarnik nastaw na 180 stopni.
- Oddziel żółtka od białek
- Żótka utrzyj z ksylitolem.
- Do masy z żółtek i ksylitolu powoli dodawaj olej, cały czas mieszając.
- Dodaj mąkę i proszek do pieczenia.
- Całość wymieszaj uważając, aby nie powstały grudki.
- Dodaj jogurt i jeszcze raz wymieszaj.
- Białka jajka ubij na sztywną pianę.
- Ubite białka dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.
- Ciasto przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasto posyp mrożonymi jagodami.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 35 minut.