Ciasto huragan
Opublikowano: 16.02.2022 r.
Jajka, gorzka czekolada i śmietanka kremowa to klucz do sukcesu w przygotowaniu ciasta huragan. To słodkie dzieło sztuki zawiera również kakao i cukier puder, które dodają intensywnego smaku i odpowiedniej słodkości. Mąka pszenna i proszek do pieczenia zapewniają idealną strukturę, tworząc wyjątkowy deser na każdą okazję.
Składniki dla 10 porcji:
- Jajko - 4 szt.
- Cukier - 50 g
- Mąka pszenna typ 500 - 100 g
- Kakao 16% (proszek) - 25 g
- Proszek do pieczenia - 75 g
- Czekolada gorzka - 200 g
- Śmietanka kremowa 36% - 100 ml
- Żelatyna - 4 g
- Cukier puder - 100 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, wałek, czajnik
Przepis krok po kroku
- Oddziel białka od żółtek.
- Z białek ubij sztywną pianę, dodając do nich cukier.
- Żółtka dodawaj pojedynczo do piany z białek i delikatnie mieszaj.
- Do masy przesiej mąkę i wymieszaj.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej masę. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut. Następnie ciasto wyciągnij i ostudź.
- Żelatynę rozpuść w 50 ml ciepłej wody, następnie ostudź ją nieco.
- W rondelku podgrzej śmietankę kremową i włóż do niej pokruszoną czekoladę.
- Do kremu dodaj cukier puder i powoli wlej żelatynę. Całość dokładnie wymieszaj i ostudź.
- Biszkopt nieco rozwałkuj i posmaruj środek, zostawiając wolne brzegi, kremem czekoladowym. Całość zroluj powoli.
- Ciasto schłodź przez 2 godziny.
Komentarz dietetyka
To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny