Ciasto hawana

Opublikowano: 22.08.2025 r.
Jajka, cukier puder, mąka pszenna i wiórki kokosowe to kluczowe składniki perfekcyjnego ciasta hawana. Do tego dochodzą mleko, masło i aromatyczny rum, które nadają mu wyjątkowy, tropikalny smak. Ananas w puszce oraz budyń bez cukru sprawiają, że deser ma nie tylko idealną konsystencję, ale także smak przenoszący nas na karaibskie plaże.
Składniki dla 14 porcji:
- Jajko - 8 szt.
- Cukier puder - 340 g
- Mąka pszenna typ 500 - 160 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 40 g
- Proszek do pieczenia - 5 g
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Wiórki kokosowe - 180 g
- Mleko 2% - 600 ml
- Cukier - 140 g
- Budyń (proszek) - 80 g (2 opakowania, bez cukru)
- Ananas w puszce - 300 g (pokrojony)
- Masło - 250 g (miękkie)
- Rum - 100 ml
- Przyprawy - sól, sok z pomarańczy
Liczba porcji: 14
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, papier do pieczenia, sitko, folia spożywcza, miska, trzepaczka do jajek, blaszka do pieczenia 21 x 30 cm
Przepis krok po kroku
- Nastaw piekarnik na 180 st C (góra-dół). Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Przesiej mąkę pszenną ze skrobią oraz proszkiem do pieczenia.
- Biszkopt: oddziel białka od żółtej (4 sztuki) - powinny mieć temperaturę pokojową.
- Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
- Dodawaj stopniowo cukier puder (180 g), cały czas miksując.
- Po wymieszaniu cukru dodawaj stopniowo 4 żółtka, krótko miksuj.
- Następnie dolej stopniowo olej i krótko zmiksuj.
- Do masy dodaj przesiane suche składniki (rozdziel na 3 części) i wymieszaj łyżką.
- Wlej masę do formy i piecz do suchego patyczka (około 50 minut). Po upieczeniu biszkopt ostudź.
- Tę samą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 135 st. C z termoobiegiem.
- Beza: oddziel białka od żółtek (4 sztuki) - temperatura pokojowa.
- Białka ubij na sztywno.
- Do ubitych białek dodawaj stopniowo po łyżce cukru pudru (160 g). Po każdej łyżce miksuj chwilę, by cukier się rozpuścił.
- Po wykorzystaniu cukru, do białek dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj całość delikatnie łyżką.
- Bezę wlej do blaszki i piecz przez około 45 minut.
- Krem: 400 ml mleka wlej do garnka. Dodaj cukier i zagotuj.
- W pozostałych 200 ml mleka wymieszaj proszek budyniowy oraz żółtka.
- Gdy mleko się ugotuje, wlej budyń z żółtkami i szybko mieszaj. Gotuj kilka chwil, aż masa zgęstnieje i nie będzie w niej grudek.
- Budyń przykryj folią i ostudź całkowicie.
- Masło zacznij ubijać. Powinno stać się jasne.
- Do masła dodawaj po 2 łyżki budyniu i cały czas miksuj.
- Do masy budyniowej dodaj odsączonego z syropu ananasa pokrojonego w niewielką kostkę. Wymieszaj.
- Ostudzony biszkopt przekrój na pół.
- Rum połącz z sokiem z 1 pomarańczy.
- Ponczem nasącz biszkopt (zostawiając też na drugi placek). Najlepiej nasączyć z obu stron.
- Na nasączony biszkopt wyłóż połowę kremu budyniowego.
- Na kremie ułóż drugi blat biszkoptu nasączonego najlepiej z obu stron.
- Wyłóż resztę kremu budyniowego.
- Na wierzchu ciasta ułóż bezę kokosową.
- Ciasto zabezpiecz i schowaj na całą noc do lodówki.
Komentarz dietetyka
W przepisie znajduje się duża ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, których dostarcza masło oraz wiórki kokosowe. Jest także alkohol, którego nie można spożywać, będąc w ciąży i karmiąc piersią. Nie jest to też propozycja deseru dla dzieci.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości