Ciasto gruszkowe z budyniem

Opublikowano: 03.05.2025 r.
Gruszki, budyń śmietankowy, cukier i żółtka – to kluczowe składniki fantastycznego ciasta gruszkowego z budyniem, które zachwyci każdego swoją delikatnością i smakiem. Połączenie słodkich gruszek z kremowym budyniem i puszystym ciastem sprawi, że poprawisz sobie humor w każdej chwili. Wypróbuj ten przepis, używając świeżych i wysokiej jakości produktów, aby uzyskać najlepszy efekt.
Składniki dla 15 porcji:
- Gruszka - 600 g (5 średnich sztuk)
- Budyń (proszek) - 80 g (śmietankowy, 2 opakowania)
- Mleko 2% - 500 ml (2 szklanki)
- Cukier - 120 g
- Mąka pszenna typ 500 - 450 g
- Żółtko jajka - 4 szt.
- Śmietana 18% - 20 g
- Cukier puder - 30 g
- Masło - 30 g
- Przyprawy - proszek do pieczenia
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, tarka, blaszka do pieczenia 25x35 cm, stolnica, folia spożywcza, lodówka
Przepis krok po kroku
- Gruszki umyj, obierz, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki.
- Na stolnicę wsyp mąkę, dodaj do niej cukier, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, żółtka oraz śmietanę i zagnieść kruche ciasto.
- Ciasto podziel na 3 części, jedną z nich zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki.
- Blaszkę do pieczenia wysmaruj masłem i wylep pozostałym ciastem kruchym.
- Na cieście ułóż gruszki.
- W garnku zagotuj mleko i ugotuj w nim budyniu według instrukcji na opakowaniu.
- Budyń umieść od razu na wierzchu gruszek.
- Pozostałe ciasto kruche zetrzyj na budyń na grubych oczkach tarki.
- Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 60 minut.
- Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
- Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
Ciasto gruszkowe z budyniem to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Gruszki wykorzystane do przygotowania wypieku stanowią dobre źródło cennych składników odżywczych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny