Ciasto gruszkowe
Opublikowano: 05.05.2021 r.
Gruszki, mąka pszenna, olej rzepakowy, jajka, proszek do pieczenia i cukier – to sekrety naszego ciasta gruszkowego. Soczyste owoce połączone z delikatną mąką, lekkością jajek i słodyczą cukru tworzą rewelacyjną kompozycję, a wszystko zwiąże olej rzepakowy i proszek do pieczenia. To prosty, ale naprawdę pyszny deser.
Składniki dla 10 porcji:
- Gruszka - 520 g (4 małe gruszki)
- Mąka pszenna typ 500 - 260 g (2 szklanki)
- Olej rzepakowy - 110 ml (1/2 szklanki)
- Jajko - 4 szt.
- Proszek do pieczenia - 8 g (2 łyżeczki)
- Cukier - 100 g (pół szklanki)
- Przyprawy - cukier puder, cynamon, cukier wanilinowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia, sitko, miska
Przepis krok po kroku
- Do dużej miski wbij jajka i dodaj cukier i cukier waniliowy. Ubij mikserem na średnich obrotach.
- Do masy wlej olej małymi partiami i ubijaj na małych obrotach.
- Do masy przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie razem wymieszaj.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Masę na ciasto wylej na blachę i wygładź łyżką.
- Gruszki pokrój w cząstki i powciskaj do masy. Posyp cynamonem.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
Komentarz dietetyka
To ciasto jest bardzo delikatne i lekkie, będzie idealne dla osób na diecie lekkostrawnej. Jednak powinny na nie uważać osoby z cukrzycą.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny