Ciasto góra lodowa
Opublikowano: 10.04.2021 r.
Herbatniki, biszkopty, mleko i masło. Te cztery składniki to podstawa ciasta góra lodowa, które łączy w sobie chrupkość i kremową konsystencję. Do tego dochodzą budyń, żółtka jajek i mleko w proszku, które tworzą bogaty, gładki krem. Kakao dodaje czekoladowego akcentu, który uzupełnia całość.
Składniki dla 10 porcji:
- Herbatniki - 200 g
- Biszkopty - 100 g
- Mleko 2% - 1000 ml
- Budyń (proszek) - 120 g (3 opakowania)
- Żółtko jajka - 3 szt.
- Cukier - 50 g (5 łyżek)
- Masło - 300 g
- Mąka pszenna typ 500 - 10 g (1 łyżka)
- Mleko w proszku - 200 g
- Kakao 16% (proszek) - 15 g (1,5 łyżki)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- garnek, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm
Przepis krok po kroku
- Zacznij od przygotowania masy budyniowej.
- Do miski wlej 1,5 szklanki mleka, dodaj budyń w proszku, żółtka jaj, cukier (4 łyżki) i mąkę.
- Całość wymieszaj za pomocą miksera lub rózgi kuchennej.
- Pozostałą ilość mleka zagotuj w garnku.
- Do gotującego się mleka dodaj przygotowaną masę budyniową.
- Cały czas mieszaj, aby nie powstały grudki.
- Gotuj ok. 3 min na średnim ogniu.
- Ugotowany budyń odstaw do całkowitego ostygnięcia.
- Połowę masła (150 g) pokrój w kostkę.
- Ubijaj masło mikserem, aż stanie się lekko puszyste.
- Do ubitego masła stopniowo dodawaj przestudzoną masę budyniową cały czas mieszając, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie jednolita masa.
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem.
- Na spodzie blachy ułóż warstwę z herbatników.
- Warstwę herbatników przykryj połową przygotowanej masy budyniowej
- Ułóż kolejną warstwę herbatników i jeszcze raz zalej budyniem.
- Biszkopty przekrój na połówki i utykaj w masie budyniowej tworząc rzędy.
- Do garnka wlej 3/4 szklanki wody, dodaj pokrojone w kostkę masło i łyżkę cukru.
- Podgrzewaj na średnim ogniu do całkowitego roztopienia masła i cukru.
- Dodaj mleko w proszku i wymieszaj do powstania jednolitej masy.
- Dodaj kakao i jeszcze raz wymieszaj do połączenia wszystkich składników.
- Powstałą polewą polej ciasto.
- Ciasto wstaw do lodówki na ok 3-4 godziny.