Ciasto francuskie ze szpinakiem i mozzarellą
Opublikowano: 24.07.2022 r.
Ciasto francuskie, szpinak i mozzarella – te składniki sprawią, że Twoje podniebienie oszaleje! Cebula dodaje wyjątkowego aromatu, a mascarpone nadaje kremowej konsystencji. Całość zawiń w rulon francuskiego ciasta i gotowe! To połączenie smaków tworzy pyszne, proste danie na każdą okazję.
Składniki dla 5 porcji:
- Ciasto francuskie - 280 g (1 rulon XXL)
- Szpinak - 200 g (4 garści)
- Masło - 20 g (2 łyżki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Mascarpone - 200 g (1 opakowanie)
- Ser Mozzarella - 125 g (1 kula)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Masło rozpuść na patelni.
- Zeszklij krótko drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Dodaj szpinak i duś do miękkości, dopraw do smaku.
- Dodaj serek mascarpone i podgrzewaj przez 10 minut.
- Rulon ciasta rozłóż na stole, dodaj farsz i plastry mozzarelli.
- Zawiń całość w rulon i przełóż na blachę do pieczenia.
- Upiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Farsz rolady może być dowolny, możesz postawić na kurczaka lub łososia.
~ Oliwia Gawron, dietetyk