Ciasto francuskie ze szpinakiem i kurczakiem

Opublikowano: 10.06.2025 r.
Piersi kurczaka, czosnek, ser feta i świeży szpinak zawinięte w chrupiące ciasto francuskie – to zestawienie smaków, które z pewnością przypadnie Ci do gustu. Delikatne mięso kurczaka w połączeniu ze szpinakiem i słonym serem feta wniesie do Twojej kuchni mnóstwo aromatu i smaku. W środku znajdziesz też odrobinę masła i czosnku dla dodatkowej głębi. Idealne na lekki obiad, kolację lub przekąskę!
Składniki dla 6 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 500 g (2 sztuki)
- Czosnek - 5 g (1 ząbek)
- Masło - 30 g
- Szpinak - 100 g
- Ser Feta - 50 g
- Ciasto francuskie - 375 g (1 opakowanie)
- Żółtko jajka - 1 szt.
- Mleko 2% - 20 ml (2 łyżki stołowe)
- Przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, praska do czosnku
Przepis krok po kroku
- Mięso z piersi kurczaka umyj, osusz i każdy z filetów podzielna dwie części.
- W większej części fileta z kurczaka zrób nacięcie z boku, tworząc kieszonkę. Mniejszą część pozostaw w całości.
- Masło roztop w garnuszku, dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i posmaruj filety z kurczaka. Filety dopraw również z każdej strony solą oraz pieprzem.
- Szpinak opłucz pod bieżącą wodą, osusz i podsmaż na patelni, aż zwiędnie.
- Szpinak przełóż na deskę do krojenia i posiekaj go.
- Następnie szpinak umieść w misce, dopraw go do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową (po około pół łyżeczki przypraw).
- Do szpinaku dodaj pokrojony w kostkę ser feta i dokładnie wymieszaj.
- Nadzienie szpinakowe włóż w kieszonkę kurczaka lub ułóż na kawałku całego fileta i złóż go na pół.
- Ciasto francuskie rozwiń, podzielna cztery kwadraty i na środku każdego z nich ułóż kurczaka.
- Wolne brzegi ciasta na tnij nożem, tworząc paski i nakładaj je naprzemiennie na wierzch kurczaka.
- Ciasto francuskie z kurczakiem ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- W miseczce wymieszaj żółtko z mlekiem i posmaruj nim wierzch ciasta francuskiego.
- Ciasto francuskie ze szpinakiem i kurczakiem piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 40 minut (ciasto francuskie powinno być złote na wierzchu).
Komentarz dietetyka
Ciasto francuskie ze szpinakiem i kurczakiem to propozycja na pyszną przekąskę. Szpinak wykorzystany do przygotowania dania stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć go do jadłospisu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny