Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem
Opublikowano: 26.02.2022 r.
Ciasto francuskie, szpinak, boczek i ser feta – to cztery główne składniki, które sprawią, że ten przepis stanie się Twoim ulubionym. Ciasto francuskie zapewnia idealną chrupkość, szpinak dodaje świeżości, boczek z wędzonym aromatem dodaje smaku, a ser feta całość podkręci solą i kremowością.
Składniki dla 8 porcji:
- Ciasto francuskie - 375 g (1 opakowanie)
- Szpinak - 200 g (1 opakowanie)
- Suszone pomidory w oleju - 100 g
- Ser Feta - 100 g
- Boczek wędzony bez kości - 200 g
- Żółtko jajka - 1 szt.
- Cebula - 50 g
- Pomidory koktajlowe - 100 g
- Przyprawy - sól, czosnek
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Nagrzej piekarnik na 220 st. C.
- Na blaszce wyłóż papier do pieczenia.
- Na patelni usmaż boczek pokrojony w niewielką kostkę.
- Gdy boczek się zarumieni, dodaj ząbek czosnku oraz posiekaną cebulę. Podsmaż do zarumienienia.
- Dodaj pokrojone na pół pomidorki i pokrojone w paski suszone pomidory.
- Jak warzywa będą rumiane, dodaj szpinak i smaż, aż liście zmiękną.
- Rozwiń ciast francuskie.
- Podziel je na równej wielkości kwadraty. Zrób nacięcie pośrodku krótszej krawędzi oraz równe nacięcia na szerszej krawędzi.
- Na każdy kwadrat wyłóż część farszu i posyp pokruszonym serem feta.
- Każdy róg zbierz do środka i dociśnij - spróbuj złączyć. Podczas pieczenia rogi mogą się rozejść.
- Każdy kwadrat posmaruj rozbełtanym żółtkiem. Posól. Opcjonalnie możesz posypać sezamem i makiem.
- Piecz, aż ciasto będzie rumiane.
Komentarz dietetyka
Przepis zawiera niemałą ilość kilokalorii. Znajduje się w nim tłuszcz nasycony. Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem dostarczy niewiele białka. Poza tym dostarczy także węglowodanów.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości