Ciasto francuskie ze szpinakiem
Opublikowano: 12.10.2021 r.
Ciasto francuskie, szpinak mrożony, serek śmietankowy i ser feta to kluczowe składniki w naszym przepisie na pyszne ciasto francuskie ze szpinakiem. W mig wyczarujesz coś naprawdę smacznego, łącząc te proste składniki w wyjątkowy sposób. Reszta to już tylko detale, które dodadzą smaku i uroku tej prostej, a zarazem efektownej potrawie.
Składniki dla 8 porcji:
- Ciasto francuskie - 400 g
- Szpinak mrożony - 300 g
- Serek śmietankowy - 100 g
- Ser Feta - 50 g (1/4 kostki)
- Białko jajka - 1 szt.
- Mleko 3,2% - 20 ml (2 łyżki stołowe)
- Olej rzepakowy - 15 ml (2 łyżki stołowe)
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek i dodaj do niego rozmrożony wcześniej szpinak. Dopraw solą i pieprzem i smaż, aż odparuje z niego woda. Zdejmij z ognia, dodaj serek śmietanowy, pokruszoną fetę i wymieszaj.
- Płat ciasta francuskiego pokrój na kwadraty. Na środek każdego wyłóż po dwie łyżki farszu, sklej brzegi aby powstał trójkąt.
- Roztrzep białko jajka z mlekiem i posmaruj wierzch ciasta.
- Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 20 minut.
- Upieczone ciasto francuskie ze szpinakiem wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Komentarz dietetyka
Ciasto francuskie ze szpinakiem to dobry pomysł na szybkie danie obiadowe lub przekąskę. Ciasta francuskiego nie powinny spożywać osoby na diecie bezglutenowej oraz osoby chore na cukrzycę. Szpinak natomiast jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny