Ciasto francuskie z wiśniami
Opublikowano: 01.04.2022 r.
Mrożone wiśnie, ciasto francuskie i jajko - to główni bohaterowie naszego dzisiejszego przepisu na pyszne ciasto francuskie z wiśniami. Szybkie i proste w przygotowaniu, idealne na każdą okazję, od niespodziewanych gości po sobotnie popołudnie z rodziną.
Składniki dla 6 porcji:
- Wiśnie mrożone - 250 g
- Ciasto francuskie - 350 g
- Jajko - 1 szt.
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Ciasto francuskie rozłóż na blacie i trochę je rozwałkuj.
- Podziel je na 6 prostokątów
- Każdy prostokąt złóż na pół. Na środku rozłóż wiśnie. Owoce oprósz cukrem pudrem.
- Ciasto złóż i sklej końce.
- Ułóż ciasto na blaszce i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 - 20 minut.
Komentarz dietetyka
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny