Ciasto francuskie z warzywami

Opublikowano: 12.10.2021 r.
Ciasto francuskie, marchewka, cebula, oliwa z oliwek i papryka czerwona – to główne bohaterowie naszego przepisu na proste i pyszne danie. Wystarczy trochę pokroić, podsmażyć i gotowe. Ten mix warzyw w cieście to idealne połączenie smaków na szybki i zdrowy posiłek, który na pewno nie zawiedzie.
Składniki dla 4 porcji:
- Ciasto francuskie - 275 g (1 opakowanie)
- Marchewka - 180 g (4 sztuki)
- Cebula - 105 g (1 sztuka)
- Oliwa z oliwek - 10 ml (1 łyżka)
- Papryka czerwona - 230 g (1 sztuka)
- Żółtko jajka - 1 szt. (1 sztuka)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, curry, imbir mielony, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, tarka, blaszka do pieczenia 25x35 cm, obieraczka, papier do pieczenia, pędzelek, drewniana łyżka
Przepis krok po kroku
- Marchewkę i cebulę umyj i obierz. Paprykę również umyj i pozbaw gniazda nasiennego.
- Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Na patelni rozgrzej oliwę. Dorzuć cebulę i zeszklij na złoty kolor.
- Następnie dodaj przygotowaną wcześniej marchewkę.
- Gdy marchewka zacznie tracić kolor dodaj przygotowaną wcześniej paprykę.
- Dolej 3 łyżki wody. Dodaj pół łyżeczki curry, pół łyżeczki imbiru, szczyptę soli, szczyptę pieprzu oraz łyżeczkę ziół prowansalskich.
- Farsz duś około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Ciasto francuskie rozłóż i na jego połowę wyłóż przygotowany farsz.
- Pustą połową ciasta przykryj farsz i zlep dokładnie brzegi. Natnij delikatnie ciasto w poprzek.
- Wierzch posmaruj żółtkiem.
- Gotowe ciasto z farszem przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz około 25minut w 180 stopniach, aż ciasto się zrumieni.