Ciasto francuskie z truskawkami
![Ciasto francuskie z truskawkami Truskawkowe ciasto francuskie na półmisku](https://static.fajnegotowanie.pl/media/przepis/44/4453/main-l_l.webp)
Opublikowano: 18.12.2021 r.
Ciasto francuskie, mascarpone, cukier, jajka i truskawki – to główni bohaterowie tego przepisu. Łącząc te składniki, stworzysz lekkie i chrupiące ciasto francuskie z kremowym wnętrzem i soczystymi truskawkami. Idealne na letnie dni, proste w przygotowaniu i przepyszne.
Składniki dla 10 porcji:
- Ciasto francuskie - 450 g
- Mascarpone - 400 g
- Cukier - 200 g (1 szklanka)
- Jajko - 2 szt.
- Truskawki - 500 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- W misce ubij jajka z cukrem, aż powstanie biała masa.
- Dodaj mascarpone i wymieszaj.
- Płat ciasta francuskiego posmaruj mascarpone z jajkami.
- Truskawki oczyść z szypułek.
- Przekrój truskawki na połówki i umieść na cieście.
- Całość przykryj drugim płatem ciasta i zlep brzegi.
- Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 20 minut.
- Pokrój na kawałki, gdy ciasto nieco przestygnie.
Komentarz dietetyka
Ciasto francuskie z truskawkami jest wysoko kalorycznym wyrobem. Zawiera dużą ilość cukru oraz węglowodanów prostych, które bardzo szybko podnoszą poziom cukru we krwi. Możesz zamienić połowę objętości cukru na ksylitol. Ciasto będzie zawierało mniej kalorii.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny