Ciasto francuskie z szynką parmeńską
Opublikowano: 20.03.2023 r.
Ciasto francuskie, szynka parmeńska, cukinia i ser mozzarella - to kwartet składników, który sprawi, że Twoje kubki smakowe oszaleją z radości. Wystarczy trochę wysiłku i już możesz cieszyć się przepysznym ciastem francuskim z szynką parmeńską. Świeża cukinia doda warzywnego akcentu, a stopiony ser mozzarella sprawi, że całość będzie apetycznie ciągnąca.
Składniki dla 15 porcji:
- Ciasto francuskie - 370 g
- Szynka parmeńska - 80 g
- Cukinia - 300 g
- Ser Mozzarella - 150 g
- Jajko - 1 szt.
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, tarka, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, pędzelek
Przepis krok po kroku
- Cukinię umyj i pokrój wzdłuż na plasterki.
- Ser mozzarella pokrój w plasterki.
- Rozłóż ciasto francuskie.
- Na cieście ułóż plasterki szynki parmeńskiej.
- Ułóż na szynce plasterki sera, a na nich plastry cukinii.
- Zwiń ciasto francuskie wzdłuż dłuższego boku w ciasną roladę.
- Pokrój roladę na plastry ok. 1-2 cm.
- Jajko wbij do miseczki i roztrzep widelcem.
- Z pomocą pędzelka posmaruj plastry jajkiem.
- Rolady ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz przez 15-20 minut w 200 st. C.
Komentarz dietetyka
Kupując ciasto francuskie warto zwracać uwagę na jego skład. Prawdziwe ciasto francuskie składa się tylko z masła, mąki pszennej, wody i odrobiny soli.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk