Ciasto francuskie z serem żółtym
Opublikowano: 20.09.2023 r.
Ciasto francuskie z serem żółtym, szynką oraz pomidorami to doskonała propozycja na pyszną przekąskę na imprezy. Koniecznie wypróbuj nasz prosty i szybki w przygotowaniu przepis.
Składniki dla 12 porcji:
- Ciasto francuskie - 275 g (1 opakowanie)
- Ser żółty - 120 g
- Pomidory koktajlowe - 50 g
- Szynka kanapkowa - 120 g (6 plastrów)
- Przyprawy - bazylia
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, tarka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Ciasto francuskie podziel na 12 równych części.
- Plastry szynki przekrój na pół.
- Pomidorki koktajlowe umyj i przekrój na pół.
- Na każdy kawałek ciasta francuskiego połóż pół plastra szynki, połówki pomidorków koktajlowych. Całość posyp startym serem oraz odrobiną bazylii.
- Ciasto francuskie z serem żółtym piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 20 minut (do zarumienienia).
Komentarz dietetyka
Ciasto francuskie z serem żółtym to doskonała propozycja na pyszną przystawkę. Danie przygotowane jest z produktów przetworzonych, dlatego warto ograniczyć jego ilość w diecie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny